Většina z nás je má k dispozici bezplatně. Buď ve vlastním domě nebo cestou do bytu.

Schody nejsou jen pro trénované sportovce. Jde začít rychlejší chůzí do schodů nebo menšími
běžeckými intervaly.

 

Přínosy

Nejviditelnějším přínosem schodů je trénink zejména stehenních a hýžďových svalů. Toto cvičení je tak skvělé pro ty, kteří chtějí mít „pěkný zadek“. Běh do schodů je ale také velmi pozitivní na „rozpumpování“ metabolismu. Skvěle se tak hodí pro ty, kteří chtějí zhubnout a nemají k dispozici hodiny denně na trénování.

V první řadě je dobré na schody změnit pohled. Nebrát je jako překážku v paneláku, kterou překonáme pomocí výtahu.

Každá cesta domů se tak stává příležitostí k tréninku. Už jen to, že pravidelně vynecháte výtah, a dáte přednost schodům, bude mít dlouhodobě významný vliv na vaši kondičku, trénink svalů a hlavně zdraví.

Dalším velkým přínosem je koordinace těla při výběhu. Není to ale jen o tom, že prostě do schodů začnete běhat. I tady je dobré dát si pozor na některé věci. Podívejme se blíže na techniku spojenou s během do schodů.

 

Technika a na co si dát pozor

Na schody nedopadejte ztěžka. Spíše si představujte, že se lehce nadnášíte. Běh by měl být uvolněný a „lehký“. Preferujte lehkost před úplným vyčerpáním, které je spojené právě s těžkými dopady na plochu schodů. To může mít negativní vliv na vaše klouby a další části kosterního systému. Při běhu do schodů by nemělo jít slyšet dupání.

Velmi častou chybou je poloha vašeho těla. Nemějte špičky chodidel „od sebe“. Další věcí je pozice vašich ramen. Někteří lidé ramena při běhu do schodů zvedají vzhůru a mírně je přitahují ke krku. Toho se vyvarujte.

A v neposlední řadě je třeba dát pozor na synchronní pohyb. Někdy se stane, že jedna noha dopadá více než ta druhá. Nebo se tělo začne naklánět do jedné strany. Proto začněte zlehka a soustřeďte se na techniku. Špatný návyk se odstraňuje těžce.

A pokud máte možnost, před během do schodů se protáhněte.

 

Hodně štěstí!

 

Autor článku: Jan Skryja
Zakladatel projektu Cesta Úspěšných

 

Přihlaste se k odběru YouTube kanálu Cesta Úspěšných a těšte se na nová rozvojová videa!